第25回校内スピーチコンテスト(2023) 校長あいさつ

Hello everyone.

I will give you a quick speech in English.

It's great to be able to express your own thoughts in English.

Last year, our school had three short-term international students from Austria, France, and Thailand.

All three were able to speak English in addition to their native language. Although Japan is not an English-speaking country, I think they came to Japan with confidence because they could speak English.

In today’s world, you can communicate with people in other countries if you can speak English.

Beyond today's speech contest, there is a global stage waiting for you to play an active role.

I wish you the best.

Thank you.

皆さん、こんにちは。英語で挨拶をします。

英語で自分の考えを表現できることは、大変素晴らしいことです。

昨年、本校では、オーストリア、フランス、タイと、3名の短期留学生を受け入れました。

3名とも、母国語のほかに、英語を話すことができました。

日本は英語圏ではありませんが、彼らは英語が話せることで、自信を持って日本に来たのではないかと思います。

英語が話せることで、世界中のどの国にも行くことができます。

今日のスピーチコンテストの先には、皆さんが活躍するグローバルなステージが待っています。

頑張ってください。